Mathilde

z zljubezensko zgodbo

Zadnja sevniška grofica, Mathilde Arco-Zinneberg, se je rodila leta 1867 staršem visoke aristokratske rodbine. Mati je bila dvorna dama avstro-ogrske cesarice Sissy, soproge Franca Jožefa. Da bi Mathilde ustrezala aristokratskim navadam tedanjega èasa, se je morala uèiti protokolarnih spretnosti, med katere je sodila tudi šola jahanja. Njen uèitelj je bil konjeniški major Arthur Traenkel. Njuno prijateljstvo je kmalu preseglo meje dovoljenega razmerja. Poroke z neenakim socialnim statusom so bile prepovedane, poleg tega pa je bil Arthur tudi poročen. Da bi prikrili sramoto, so Mathilde poslali v Veliko Britanijo, kjer je leta 1906 rodila nezakonsko hčerko Kitty. Takšne razmere niso ustrezale slogu visokega plemstva, zato je Mathilde leta 1910 kupila grad na obrobju avstro-ogrske monarhije, v Sevnici. Tu je družina srečno živela do smrti Arthurja Traenkla leta 1919.

S tem se konča ena izmed najlepših zgodb na Slovenskem.

EKO CVIČEK

Ekološki cviček Mathilde

Obilje narave smo povezali s kulturno dediščino in ekološko vino cviček poimenovali po zadnji sevniški grofici Mathilde. V našem vinogradu rastejo rože, živijo kače in se pasejo čebele.

Naravna predelava grozdja in  kletarjenje je doprinos življenju. Verjamemo, da je grozdje naše delo, vino  pa božje. 

Cviček Mathilde je izdelan po načelih ekološke  predelave in kletarjenja na Dolenjskem.

Rubinasto barvo mu dajejo posebne vrste belega in rdečega in grozdja. Zapelje nas z aromo jagodičevja in lahkotnostjo. Možne so sledi vinskega kamna. Nizka alkoholna stopnja in blaga kislost ga umeščata med gastronomske posebnosti s številnimi zdravilnimi učinki.

Butična proizvodnja je količinsko omejena. Veseli smo,da lahko prav  z vami nazdravimo s kozarcem  narave.

Osti jarej!

Z ljubeznijo,
družina Vidmar

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju!

Pizzerija RONDO

Planinska cesta 3, 8290 Sevnica

DOSTAVA NA DOM

naročila na: 051 471 333

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani, spletne trgovine, mobilne aplikacije in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. https://eu-skladi.si